top of page

Forberedt for energilagring

Freber Elektronikk i Drammen har i en tid hatt en dreining mot energilagring. Dette er blitt enda mer interessant nå som samarbeidspartneren Nanotech Energy har lansert litium-ion-batterier som ikke brenner.

Av Bjørn Ø. Andersen, Elektronikk

Satsingen på energilagring startet vel i det små da Jan Erik Hennum ble ansatt for ti år siden i år. Han kom med betydelig batterikompetanse, både på batteriteknologi og produksjon av batteriløsninger.

 

Passer godt inn

Bedriften har alltid arbeidet med kundetilpasning samtidig som de har tatt inn agenturer og hatt samarbeidspartnere som er tilpasset dette. Nå har de produkter og agenturer som for det meste sklir rett inn i en energilagringsstrategi – fra kabler, -montasje og solceller.

 

Flere prosjekter

På nyåret vil de kunne se resultater av flere prosjekter de er involvert i, blant annet et samarbeid med en entreprenør innen bygg og anlegg. – Det er bare et tidspørsmål før det blir krav til elektrifisering i denne bransjen, sier Roar Lindseth, daglig leder i Freber Elektronikk. – Det er allerede kommuner på Østlandet som stiller krav til elektrifisering som erstatning for dieselaggregat, for eksempel.

 

Skal bli produkt

I entreprenørprosjektet er målet at det skal bli et produkt, det vil enkelt forklart si batteripakker som forsyner elektriske maskiner på et anlegg. – Det er fortsatt i startgropa for denne bransjen, men vi tror det kan gå relativt fort til det blir allment.

 

Mer skreddersøm

I dag går det mye i produksjon av mindre batteripakker, men det de ønsker fremover er å tilby enda mer komplette pakker, med service og mer skreddersøm.

 

Nanotech

– Det har vært stor interesse rundt de nye grafénbatteriene til Nanotech Energy, sier Stein Erik Bjørnerud hos Freber. – Vi regner med å få tilgang til serieproduserte battericeller i andre kvartal neste år. Da ønsker vi også å gjøre tester med potensielle kunder. Partneren Vili Vé Group vil bidra med å sette opp et testprogram når den tid kommer.

bottom of page